Hoe moet je uit een depressie geraken? 0

Er zijn tal van oorzaken waardoor je voor korte of langere tijd in een depressie kunt raken. Een depressie is niet iets om je voor te schamen, maar wel iets om aan te werken. Hoe eerder je er weer vanaf bent hoe beter. Vaak is er professionele hulp nodig om volledig uit een depressie te komen, maar er zijn ook enkele tips die je zelf kunt toepassen om te zorgen dat je je beter gaat voelen. We delen ze graag met je.

Kom in beweging

Wanneer je last heeft van een depressie, ben je vaak moe of uitgeput. Het liefst lig je de hele dag in bed. Op activiteiten buiten de deur zit je al helemaal niet te wachten. Toch kunnen beweging en buitenlucht een belangrijke onderdeel zijn van het herstellen van een depressie. Al ga je maar 10 minuutjes naar buiten voor een korte wandeling; het helpt! De frisse lucht en het bewegen geven je lichaam een hoognodige boost.

Een goed slaapritme

Wanneer je lichaam vermoeid is door de depressie, is het verleidelijk om overdag bij te slapen. Toch is het slim om te proberen een duidelijk dag- en nachtritme aan te houden. Je zult merken dat je dan ‘s nachts ook beter slaapt en beter uitrust. Je kunt helaas geen wonderen verwachten van een enkele nacht goed slapen, dus houd vol! Slaap draagt gegarandeerd bij aan het voorbijgaan van je depressiviteit.

Let op je voeding

Een goed en regelmatig eetpatroon is voor iedereen gezond. Maar als je depressief bent is het extra belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Wanneer je maaltijden overslaat, kan de energievoorraad van je lichaam opraken. Je lichaam schakelt dan over naar een overlevingsstand en er komen stresshormonen vrij. Die maken je depressieve gevoelens alleen maar erger. Op tijd eten is dus essentieel. En natuurlijk eet je gezond, zodat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft voor een optimaal herstel.

Doorbreek negatieve gedachten

Depressiviteit brengt veel negatieve gedachten met zich mee. Je kunt eindeloos piekeren en die kritische stem in je achterhoofd maakt het er niet beter op. Probeer je bewust te zijn van negatieve gedachten die je hebt en ga op zoek naar manieren om die te doorbreken. Soms helpt het om letterlijk ‘stop’ te zeggen wanneer een bepaalde gedachte in je opkomt.

Het belang van sociaal contact

Wil je het liefst alleen in een hoekje wegkruipen? Dat gevoel is voor veel mensen heel herkenbaar! Toch is sociaal contact ontzettend waardevol. Al heb je dagelijks maar één sociaal contactmoment van betekenis. Samen wandelen in stilte of juist even uitgebreid je hart luchten, het kan allemaal. Zoek daarbij vooral contact met mensen die je vertrouwt en die je zelfvertrouwen versterken door je te herinneren aan al jouw positieve eigenschappen.

Zoek op tijd hulp

Bovenstaande tips kunnen helpen je depressie te verlichten. Maar voor een zware of chronische depressie is echt meer nodig. Welke aanpak daarbij het beste is, kun je het beste bespreken met een arts of psycholoog. Schroom niet om hulp te vragen en trek op tijd naar de bel. Samen met de juiste zorgspecialist kom je er weer bovenop.

Ben je depressief en weet je niet goed bij wie je terecht kunt? Je kunt altijd contact opnemen met 113. Daar staan hulpverleners klaar om telefonisch of via chat naar jouw verhaal te luisteren

Previous ArticleNext Article
Gezondheid ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *