Waar je vroeger alleen contant kon betalen heb je nu talloze mogelijkheden. Zo kun je in ieder geval onderscheid maken tussen contant betalen en pinnen. Daarnaast zijn er nog veel meer betaalmogelijkheden wanneer je online iets koopt. iDeal is bij de meeste wel bekend, net zoals paypal en creditcard betalingen, maar ken je ook al de andere opties? In dit artikel zetten we de bekendste betaalmogelijkheden voor jou op een rijtje.
Betalen met iDeal
Dit is misschien wel een van de bekendste vormen van online betalen. Bijna iedereen weet hoe het werkt en het is meestal heel veilig. We zeggen meestal, omdat iDeal wel veilig kan zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat de webshop dat ook is. Een nep site kan altijd het logo van iDeal gebruiken, waardoor je na de betaling je geld kwijt bent. Het nadeel van iDeal is dat je vooraf betaalt, voordat je iets ontvangt. Hierdoor ben je in de meeste gevallen je geld kwijt als je pakket toch niet aan komt.
Mocht je ooit je eigen webshop openen, dan is iDeal wel één van de belangrijkste betaalmogelijkheden om aan te bieden.
Betalen met creditcard
De grootste creditcard maatschappijen zijn Visa en Mastercard. Dit zijn ook vaak de enige opties die je kunt aanvinken, wanneer je met je creditcard wil betalen. Het voordeel van betalen via je creditcard is dat je aankoop vaak beschermd is. Je aankoop is dan in ieder geval verzekerd tegen diefstal, vermissing of beschadiging.
Betalen met Paypal
Paypal is in principe te vergelijken met betalen via creditcard. Je bent namelijk op dezelfde manier verzekerd. Dat betekent dus wanneer jouw pakket niet aankomt bij jou, jij je geld netjes terugkrijgt. Als je via Paypal betaalt, heb je dus veel meer rechten, dan met een betaling via iDeal. Daarnaast wordt Paypal ook wereldwijd gebruikt, dat is met iDeal lang niet altijd zo. Vaak kun je bij veel buitenlandse webshops alleen via creditcard of Paypal betalen.
Achteraf betalen
Tegenwoordig hoef je niet meer meteen te betalen voor die broek of die gadget die je koopt. Je kunt bij veel webshops namelijk kiezen voor achteraf betalen. Veel webwinkels zijn aangesloten bij een Afterpay of Klarna, die ervoor zorgen dat je pas hoeft te betalen wanneer jij jouw pakketje hebt ontvangen.
Bij Afterpay moet je bijvoorbeeld binnen 14 dagen betaald hebben. Doe je dit niet, dan zul je ook via hen de incasso ontvangen. De webwinkel waar jij jouw pakket hebt besteld blijft hier dus geheel buiten.
Bij Klarna kun je jouw betaaltermijn van 14 dagen verschuiven naar betalen binnen 30 dagen na verzending. Dat geeft je dus nog langer de tijd om te betalen, maar ook een langere beslissingstermijn. Vaak heb je de mogelijkheid om 30 dagen te retourneren, maar heb je wel al binnen 2 weken betaald.
Dat de optie achteraf betalen er is, is natuurlijk heel fijn. Zo kun je bijvoorbeeld toch dat leuke paar schoenen al kopen, voordat je salaris is gestort. Daarom zitten er ook zeker nadelen aan. Doordat je niet meteen hoeft te betalen, koop je veel meer dan het geld dat je hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je op enig moment in de schulden beland. Achteraf betalen is dan ook niet een betaalmethode die veel wordt aangeraden. Je kunt beter eerst sparen, voor dat product dat je graag wil hebben. Zo heb je de minste kans om in de problemen te komen.
Apple Pay
Voor mensen met een iPhone is dit vast en zeker een bekende betaalmethode. Je bestelling is zo betaald met deze optie. Je moet er dan wel voor zorgen dat je bankpas/creditcard aan je Apple account is gekoppeld. Daarna is betalen een fluitje van een cent. Let er wel op dat je niet elke bankpas aan je Apple account kunt koppelen. Betalingen werden nog nooit zo snel gedaan, dan via deze optie.
En wat denk je van het super populaire Revolut, check het snel en open een gratis account.