Hoe controleert de belastingdienst schenkingen? 0

Wanneer iemand een ander veel geld cadeau wil doen, dan ziet de belastingdienst dat als een schenking. Een schenking is daardoor een soort overeenkomst tussen twee partijen: de schenker en de begunstigde. Toch is het voor de belastingdienst niet altijd eenvoudig om schenkingen te controleren. Daarom is het slim om alle regels goed na te gaan, voor je een schenking doet of ontvangt. Dan weet je zeker dat je op de meest slimme manier geeft.

Belasting voor schenkingen

Geld schenken aan je (klein)kinderen, je geld doneren voor je overlijdt of geld schenken aan iemand die wel wat extra’s kan gebruiken? De belastingdienst kijkt graag even mee. In Nederland betaal je namelijk belasting over inkomen en vermogen. Krijg je plotseling een flink geldbedrag? Dan kan het zijn dat je belasting moet betalen. In het geval van schenkingen noemen we dat schenkbelasting.

Schenken en vrijstellingen

Iedereen die in Nederland belastingplichtig is, mag tot een bepaald bedrag schenken of schenkingen ontvangen zonder deze aan te geven. Omdat een schenking vaak een bedrag is dat (groot)ouders aan hun (klein)kind geven, heeft de belastingdienst voor deze groep een aantal extra vrijstellingen bepaald. Zo geldt een hoger belastingvrij bedrag dat je zomaar mag schenken aan kinderen en kleinkinderen. Blijf je daar onder? Dan ben je de belastingdienst niets verschuldigd. Ook wanneer een schenking betrekking heeft op een bijzondere situatie, bestaat er een éénmalige vrijstelling tot een vooraf vastgesteld bedrag. Dit kan bijvoorbeeld een schenking zijn voor een nieuwe woning of voor een dure studie. 

Doe aangifte schenkbelasting

Geef je meer dan het belastingvrije schenkbedrag? Dan moet de ontvanger aangifte schenkbelasting doen. Je brengt daarmee zelf de Belastingdienst op de hoogte van de schenking. Uiteraard kan de Belastingdienst deze aangifte controleren voor een steekproef of wanneer er sprake is van wantrouwen.

Controle is lastig

Of je nu aangifte schenkbelasting doet of niet, een schenking is door de Belastingdienst moeilijk te controleren. Zeker wanneer het een contante betaling betreft! De wetenschap dat deze controle lastig is, kan het verleidelijk maken om te schenken zonder aangifte te doen. Maar je zult niet de eerste zijn die daarmee in de problemen komt. Beter is het om ervoor te zorgen dat je je aan de regels houdt en goed vastlegt wat je doet. Denk daarbij aan een geschreven overeenkomst en betaalbewijzen. Hierdoor kun je bij controle eenvoudig de juiste bewijsstukken aanleveren en is een zaak snel opgehelderd.

Previous ArticleNext Article
Geldzaken ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *