Je dakgoot schoonmaken? Zo pak je dat aan! 0

Klussjesman in actie

In de herfst is er een belangrijke taak die uitgevoerd moet worden om je woning goed te onderhouden en lekkages te voorkomen. De dakgoot schoonmaken lijkt misschien een lastig klusje, maar als je het slim aanpakt is het zo gebeurd. Wij leggen je uit hoe je dit zo goed en veilig mogelijk kunt doen. Op die manier kan je dakgoot er weer even tegenaan!

Zorg voor een stabiele ladder

Er zijn een aantal spullen die je nodig hebt bij het schoonmaken van je dakgoot. Denk aan stevige werkhandschoenen, een schep en een bezem. Maar het meest belangrijk is een goede ladder. Deze zet je in een hoek van zo’n 75 graden neer. Het is belangrijk dat de ladder ongeveer een meter boven de dakgoot uitkomt, zodat je genoeg ruimte hebt en de ladder stabiel tegen de woning staan, terwijl je de dakgoot leeghaalt.

Scheppen en naspoelen

Zodra de lader goed op zijn plek staat kun je beginnen met het leegscheppen van de dakgoot. Is het vuil droog of zijn de opgehoopte bladeren niet makkelijk los te krijgen? Maak het dan even nat met behulp van een tuinslang. Schep het losse vuil telkens meteen in een vuilniszak. Hierna spoel je de dakgoot door met de tuinslang. Richt het water op de regenpijp zodat het water met de laatste restjes vuil goed wegloopt. Op die manier kan je dakgoot er weer even tegenaan en hoef je je geen zorgen te maken over een eventuele verstopping.

De beste periode om de dakgoot aan te pakken

Je kunt de dakgoten het beste eenmaal per jaar schoonmaken. Het beste moment is in het eind van de herfst, wanneer alle bladeren van de boom zijn gevallen. In de herfst komt er namelijk meer viezigheid in de dakgoten terecht dan in de rest van het jaar. Door de dakgoot vrij te maken van bladeren en takken voorkom je dat het water op het dak blijft staan en voor lekkage zorgt. Het enige moment waarop het niet aan te raden is het dak op te gaan is wanneer het vriest. Hierdoor krijg je de bladeren en ander vuil moeilijk weg, dus wacht tot het weer iets zachter is.

Previous ArticleNext Article
Huis & Tuin ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *