Steeds vaker hoor je positieve verhalen over het kopen van bitcoins. Een digitale valuta, waar geen bank bij aan te pas komt. Handig om online mee te handelen, om online bestellingen mee af te rekenen of om te sparen als appeltje voor de dorst. Maar hoe kom je nou eigenlijk aan bitcoins?
Waar koop je bitcoins?
In de basis is het kopen van bitcoins simpel: Er zijn verschillende websites en apps waar je bitcoins kunt aanschaffen. Vaak betaal je gewoon met iDeal. Een makkie dus. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:
Beveilig je bitcoins
Na het aankopen van bitcoins zit de grote uitdaging hem in de beveiliging. Wanneer je bitcoins aanschaft wordt gevraagd naar je wallet. Dit is je digitale portemonnee, waar de bitcoins in bewaard worden. Je wallet is herkenbaar aan een uniek bitcoinadres. Beveiliging van je wallet is van groot belang!
Verschillende soorten wallets
Je bitcoin wallet kan zich op verschillende plekken bevinden: Op een mobiel apparaat of op je desktop computer bijvoorbeeld. Houd je de beveiliging van je bitcoins liever nog meer in eigen hand? Dan kun je ook kiezen voor een hardware wallet. Deze wallet lijkt op een usb stick en is geschikt voor het bewaren van bitcoins en andere cryptovaluta. Zodra je de wallet via usb aansluit op je computer zijn al je digitale betalingen direct extra beveiligd.
Not your keys, not your coins
Je kunt er voor kiezen je bitcoins te bewaren bij een externe exchange partij. Vaak zijn deze websites of apps zeer gedreven in het handelen met cryptovaluta. Daardoor lijken ze de aangewezen partij om jouw coins te beheren. Toch is het slim vooraf goed te bekijken of dat werkelijk is wat je wil. Men zegt niet voor niets ‘not your keys, not your coins’: Bewaar je bitcoins bij een derde partij en je verliest de controle. Om dezelfde reden dat je jouw spaarpot vroeger niet bij een vriendje in huis bewaarde, kun je ook je bitcoins beter in eigen beheer houden. Je moet je er dan wellicht even iets meer in verdiepen, maar het kan je een groot verlies besparen.