Wil je graag een huisdier? Wij zetten de voor- en nadelen van de 10 populairste huisdieren voor je op een rij! 0

Cavia

Huisdieren zijn natuurlijk super gezellig voor in huis, maar er komt ook flink wat werk bij kijken. En vergeet ook de kosten niet voor de aanschaf, voeding, speeltjes en nog veel meer. De keuze voor een huisdier moet je niet al te licht nemen. De zorg voor het diertje zal namelijk ook flink wat verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Dus weet waar je aan begint! 

Zeurt jouw kleine al tijden om een huisdier? Doe dan vooraf onderzoek en bekijk deze lijst met de populairste huisdieren van dit moment met de voor- en nadelen erbij. Zo maak je een weloverwogen keuze en vind je het dier het beste in jullie huishouden past.

Trouwe hond

Bij een huisdier denk je waarschijnlijk direct aan een hond. Die schattige viervoeter die liefdevol op je staat te wachten wanneer je thuiskomt van het werk of van school. Je kunt van een hond veel liefde krijgen, maar er komt ook veel zorg bij kijken. Een hond moet minimaal driemaal per dag uitgelaten worden. En ja, ook wanneer het regent!

Eigenzinnige kat

Wist je dat de kat gezien wordt als het populairste huisdier? Dat is ook niet zo vreemd, want het grootste voordeel aan een kat is misschien wel dat je ze gemakkelijk alleen kunt laten. Anders dan een hond hoeven katten niet voortdurend uitgelaten te worden en kunnen ze zichzelf goed vermaken. Graag zelfs! Het nadeel is dan natuurlijk weer die geurende kattenbak, die verschoont zichzelf helaas niet.

Pluizige konijnen

Konijnen scoren ook hoog op de populaire huisdierenlijst. Konijnen zijn stille huisdieren en leggen droge, geurloze keutels. Dat scheelt flink met het schoonmaken van het hok. Kies je voor een konijn? Dan moet je voor het welzijn van het diertje wel meteen een vriendje aanschaffen, konijnen zijn namelijk sociale dieren.

Vrolijk gekleurde vis

Vissen hebben relatief weinig verzorging nodig en dat maakt ze prettige huisdieren. Hou er wel rekening mee dat het schoonmaken van het aquarium een flink klusje is. 

Koddige hamsters 

Hamsters zijn een goed instapmodel voor een eerste huisdier. De kleine wezentjes worden een paar jaar oud en zijn makkelijk in de verzorging. Het hok schoonmaken is een relatief eenvoudig klusje. Let er wel op dat het overlijden van een geliefd huisdier erg zielig kan zijn voor (kleine) kinderen.

Loyale schildpad

Niet zo aaibaar, maar wel gezellig gezelschap. We hebben het natuurlijk over de schildpad. Een mooi terrarium met een kleine schildpad erin kan een leuke aanvulling zijn op je interieur. Daartegenover staat dan weer dat de aanschafprijs van een schildpad en de benodigdheden wel met een hoger prijskaartje komen.

Fladderende vogels

Vrolijk gekleurde fladderende vrienden in een vogelkooi in je huiskamer. Een vogel is prima gezelschap, maar kan ook voor flink wat lawaai zorgen. Daarnaast is het bij vogels wel belangrijk om te overwegen hoe lang je deze verantwoordelijkheid aan wilt gaan. Want vogels kunnen, vergeleken met andere huisdieren, erg oud worden! 

Muizen en ratten

Voor sommige mensen is dit ongedierte terwijl voor anderen muizen en ratten geliefde huisdieren zijn. Het zal je misschien verbazen, maar tamme ratten houden erg van knuffelen. Verder geldt hetzelfde als voor hamsters. Muizen en ratten leven enkel doorgaans iets langer.

Krioelende cavia

Naast konijnen is een cavia ook een leuk eerste huisdier voor je kind. Knaagdieren zijn zacht om te aaien en vergen niet onwijs veel verzorging. Wel moet iedere week de bak goed schoongemaakt worden.

Spannende slang

Voor de avonturiers onder ons: een slang als huisdier. Hier moet je zeker goed over nadenken, want slangen kunnen ook gevaarlijk zijn. Pas op voor beten!

Voor welk huisdier je ook kiest, wees ervan bewust dat je de zorg voor een ander levend wezen aangaat. Dierenwelzijn staat daarbij voorop!

Previous ArticleNext Article
Dieren ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *