8 tips en tricks om gezond thuis te blijven werken 0

Laptop

We hebben er bijna allemaal wel mee te maken, de vele dagen thuiswerken. Dagenlang zit je op je billen achter je computer te werken. Het is druk op het werk dus veel tijd om achter je laptop vandaan te komen is er niet. Voor je het weet zijn er alweer uren voorbij. Al die dagen zittend doorbrengen, is niet goed voor je gezondheid. Dat is heel vervelend, juist omdat er ook veel voordelen zijn verbonden aan thuiswerken. Je kan namelijk je tijd gemakkelijk indelen. Even snel de was insteken tussen het werken door, boodschappen doen en pakketjes aannemen van de postbode. Hoog tijd dus om een gezond thuiswerk ritme aan te houden. Met deze acht tips en tricks kom jij de dagen gegarandeerd gezonder door!

Tip 1: houd een gezond dag- en nachtritme aan

Het kan verleidelijk zijn om door al het thuiswerken langer door te werken, later naar bed te gaan en vervolgens ook weer later op te staan dan je normaal zou doen als je naar het kantoor gaat. Toch is het verstandig om je gebruikelijke werkritme aan te houden, ook thuis! Sta op je gebruikelijke tijd op, stop op tijd met werken en ga op je reguliere tijd naar bed. Met name dit laatste is van groot belang. Wil je fit zijn tijdens je werkdag? Dan is een goede nachtrust essentieel! 

Tip 2: start rustig op

Voor je stresslevel is het niet handig om direct vanuit je bed in de ochtend achter je laptop te kruipen. Zorg dat je rustig op kunt staan. Sta op, maak je klaar voor de dag, ga rustig ontbijten en neem daarna pas plaats achter je computer om de werkdag te beginnen. Zo gun je jezelf de tijd om even rustig wakker te worden. Vervolgens kan je de wereld weer aan!

Tip 3: houd werk/ privé in balans

Door thuis te werken kunnen werk en privé behoorlijk door elkaar heen gaan lopen. Je werkt immers op dezelfde plek als waar je woont. Hou hier toch een scheiding in door een aparte ruimte in je woning in te richten als kantoor die je kunt afsluiten wanneer je werkdag voorbij is. Niet genoeg ruimte in huis? Ruim dan iedere dag je werkplek op wanneer je klaar bent met werken. Daarna begint je privéleven weer! In de ochtend bouw je dan je werkplek weer rustig op.

Tip 4: neem voldoende pauzes

Het is verleidelijk om de hele dag niet achter je laptop vandaan te komen en maar door te werken. Zeker wanneer je het druk is op het werk. Toch is het juist dan goed om pauzes te nemen. Na een korte pauze heb je vaak weer nieuwe concentratie en creativiteit om verder te gaan.

Tip 5: beweeg!

Bewegen schiet er tijdens het werken soms bij in. Maar probeer toch kleine beweegmomenten in je dag in te bouwen. Zo kun je al dat achter de computer zitten wat compenseren!

Tip 6: een goede werkplek

Zorg voor een goede ergonomische werkplek. Je brengt veel tijd door achter je thuiswerk kantoor dus zorg daarbij dat je een goede houding aanneemt. Doe je dat niet? Dan liggen rugklachten op de loer dus pas op!

Tip 7: blijf in contact

Raak niet in een isolement wanneer je vooral alleen vanuit huis werkt. Spreek dagelijks met je collega’s via telefoon of videobellen en ga samen lunchen of buiten wandelen. Houd contact! 

Tip 8: neem ook afstand

Maak voldoende tijd voor jezelf en zorg dat je op tijd afstand neemt van je werk om je mentale gezondheid goed te houden. Zo kun je bijvoorbeeld iedere dag voordat je gaat werken en aan het einde van je werkdag een rondje lopen om afstand te nemen. Net alsof je naar werk reist!

Previous ArticleNext Article
Werk ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *