5 manieren om te sparen 0

Spaarvarken

Geld uitgeven lukt ons wel, maar met sparen hebben we nog wel eens moeite. We hebben nou eenmaal de neiging om geld wat binnenkomt op te maken. Dat is natuurlijk ook belangrijk, want we moeten genieten van het leven en daar komt ook vaak geld aan te pas. Sparen is op z’n tijd ook heel belangrijk. Door te sparen kun je bijvoorbeeld jouw droomauto kopen of jouw droomhuis laten bouwen. En wat dacht je van een wereldreis maken? Daar heb je dus spaargeld voor nodig. Hoe je dat geld gaat sparen kan op verschillende manieren, we zetten de beste voor je op een rijtje. 

Manier 1: Extra inkomsten apart zetten

We krijgen allemaal wel eens extra inkomsten of te wel een financiële meevaller. Dat kan bijvoorbeeld een dertiende maand zijn of teruggave van de Belastingdienst. Maar, ook dat kastje wat je op Marktplaats hebt verkocht valt hier natuurlijk onder. Net als alle andere inkomsten naast je vaste baan. 

Als je wil sparen moet je die extra inkomsten eens opzij zetten. Je moet maar zo denken dat je in een andere maand die inkomsten ook niet hebt en dan kom je toch ook rond? Aan het eind van het jaar kun je van die extra inkomsten al een leuk spaarpotje hebben. 

Manier 2: Een vast bedrag sparen

Sparen lukt pas goed wanneer je het regelmatig doet. Van eens in de zoveel tijd geld apart zetten wordt dat spaarpotje niet echt gevuld. Zet daarom maandelijks een vast bedrag apart. Dat moet natuurlijk wel een bedrag zijn dat je kunt missen. Bij de meeste banken kun je automatisch sparen instellen. Op die manier hoef je er zelf ook niet over na te denken en verdwijnt er maandelijks een vast bedrag naar je spaarrekening. Daar hoef je zelf niks voor te doen, hoe fijn is dat? 

Manier 3: Sparen met een doel

Sparen is voor sommige best een struggle en dat snappen wij volkomen. Het ene moment denk je aan sparen en het andere moment zie je die leuke trui, waardoor je spaargeld alweer is uitgegeven. Het is best normaal om zo te denken, want je wil nou eenmaal een beetje leven. 

Sparen lukt natuurlijk als je het regelmatig doet, maar het gaat pas echt goed wanneer je voor een doel spaart. Denk bijvoorbeeld aan die gave scooter, die designertas of die droomauto. Dat zijn mooie doelen om spaargeld voor opzij te zetten. Iedere keer dat jij je geld aan iets anders uit wil geven, moet je denken aan dat hele mooie doel. Als je dat spaardoel voor ogen houdt heb je veel meer kans dat jouw spaarpot gevuld wordt. 

Manier 4: Bewuster uitgeven

Als je bewuster bent van wat er binnenkomt en wat er uitgaat, kun je ook veel meer sparen. Bewuster worden kan bijvoorbeeld door een budget te stellen voor elke uitgavenpost. Boodschappen is zo’n uitgave dat natuurlijk niet altijd hetzelfde is. Het ene product is duurder dan het ander en je eet natuurlijk niet wekelijks hetzelfde. Als je dan een budget stelt van bijvoorbeeld € 400 in de maand, houd je de ene week misschien wel meer over dan in de andere week. 

Dat geld dat je overhoud kun je dan sparen. Dat geldt uiteraard ook voor al je andere uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld enveloppen maken en daar het geld in doen wat je uit mag geven. Zo is het ook duidelijk dat je geen geld meer over hebt. 

Manier 5: Een gesloten spaarrekening

Sparen is moeilijk en al helemaal wanneer je een open spaarrekening hebt. Het is dan veel makkelijker om geld weer over te boeken naar je normale rekening. Een gesloten spaarrekening biedt dan een uitkomst. Daar kun je geen geld vanaf halen, waardoor het sparen veel makkelijker gaat. Je kunt natuurlijk ook een spaarrekening afsluiten bij een andere bank, als dat al helpt. De drempel om geld over te maken is dan net wat groter en dat gaat je echt helpen.

Previous ArticleNext Article
Geldzaken ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *