Een tuin opknappen? Zo doe je dat! 0

Planten in een pot

Als je gaat verhuizen wil je uiteraard als eerste je huis op orde hebben. Later is pas de tuin aan de beurt. Vergis je niet in hoeveel tijd je kwijt bent aan het opknappen ervan. In de meeste huizen heeft de tuin achterstallig onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan torenhoog onkruid, tegels die niet waterpas liggen, gras dat niet is gemaaid en noem het maar op. Waar begin je dan om jouw droomtuin te maken? We leggen het uit in dit artikel. 

Inspiratie opdoen 

Als je iets wil opknappen, verbouwen of inrichten, begin je eigenlijk altijd met het zoeken naar inspiratie. Ga daarvoor surfen op het internet en spit alle woonbladen uit die je maar kunt vinden. Verzamel alle foto’s die je leuk vindt. Misschien spreekt het interieur jou niet aan, maar wel de kleur. Dat geldt natuurlijk ook voor je tuin. Verzamel alles van wat je mooi lijkt en maak daar een geheel van. Uiteraard kun je ook naar verschillende tuincentra gaan om verder inspiratie op te doen.

De grond

Als je veel inspiratie hebt opgedaan, zul je vast en zeker een idee in je hoofd hebben van hoe je tuin er ongeveer uit moet gaan zien. Het belangrijkste waar je mee moet beginnen is bepalen wat je op de grond wil hebben. Denk aan een betegelde tuin, een tuin met gras of een combinatie van beide bijvoorbeeld. Misschien wil je aan de zijkanten wel een grote plantenbak maken. Of wat dacht je bijvoorbeeld van een moestuin? Met kinderen is gras ideaal, maar wellicht wil je liever een stuk kunstgras. Wat je ook op de grond wil hebben, het is de basis van je tuin, waar je ook het allereerst mee moet beginnen, voordat je verdere stappen gaat ondernemen. 

Overkapping/tuinhuis

De laatste jaren is het echt een trend om jouw wooncomfort uit te breiden naar buiten. Daarvoor kun je een overkapping laten plaatsen of zelf maken. Een tuinhuis kan natuurlijk ook heel gezellig zijn, alleen zul je daar wellicht niet zo snel onder gaan zitten als het regent, vooral als deze aan de andere kant van de tuin staat. Een overkapping kan altijd aan huis worden gemonteerd. Dat is een kwestie van deuren opengooien en je zit nog steeds lekker beschut. Een overkapping wordt vaak gemaakt van aluminium, omdat dit materiaal lang mee gaat. Ook houten overkappingen worden gemaakt en geplaatst, maar besef dan wel dat je daar veel onderhoud aan hebt. 

Planten

Planten

Of je nou een plantenbak aan de zijkant van je tuin maakt of niet. Elke tuin heeft planten nodig. Het vrolijkt je tuin op, door de mooie kleuren, waardoor het veel gezelliger eruit ziet. Daarnaast hebben planten ook een gezonde werking en kun je er ook gezonde dingen van maken. Denk bijvoorbeeld aan een grote basilicum plant, waar je zelf kruidentinctuur van kunt maken. Ook als je huisdieren hebt, kun je natuurlijk planten in je tuin plaatsen. Hang ze bijvoorbeeld aan de schutting of zet ze in hele hoge plantenbakken. Zo kunnen honden er bijvoorbeeld niet bij, maar heb je wel meer kleur in de tuin creëert. 

Meubels

Bij een tuin horen uiteraard ook meubels. Denk goed na over wat voor tuinmeubelen bij jullie passen. Met veel tieners en pubers in huis, wil je wellicht een echte loungehoek maken met veel loungebanken om in te chillen. Heb je geen kinderen, dan wil je misschien voor een ouderwets tuinset gaan met een tuintafel en stoelen. 

Accessoires

Als je alle grote meubels en planten in huis hebt gehaald is het natuurlijk ook tijd voor aankleding. Denk bijvoorbeeld aan kaarsen voor op tafel. Of een grote tuinposter voor aan de schutting of in de overkapping. Verder kun je de tuin natuurlijk nog aankleden met veel verlichting, zodat het ook ‘s avonds heel sfeervol is.

Previous ArticleNext Article
Huis & Tuin ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *